BOM roundup is a feature that can be used to automatically adjust the number of components in a bill of materials to more practical and manageable values.
This is configured in D365 via Product information management > Bills of materials and formulas and selecting the required BOM. Then, click on the Setup tab and enter the required values in the Rounding-up and Multiples fields:
There are four possible values that can be selected in the rounding-up field:
- No – no rounding will be carried out.
- Quantity – if this is selected then the quantity will be rounded up to multiples of the value in the Multiples field. For example, if whole numbers are required, select 1 in the Multiples field. Numbers are then rounded up to a quantity that is divisible by 1.
- Measurement – this is typically used when the raw material comes in specific dimensions. For example, a piece of 2 metre metal tube is required for a finished good, and the metal tube is stored in 4.5 metre lengths. In this case, the Measurement rounding-up mechanism can be used to calculate how many metal tubes are required to produce a specific number of pieces of the finished good. For this example, the Formula field is set to Height * Constant. The Height field is set to 2 to indicate the length of the tube that is required for the finished good and the Multiple field is set to 4.5 to indicate that the tube is picked in lengths of 4.5 metres. The calculation for 10 pieces of finished goods would be:
- Number of multiples that are required for 10 pieces of the finished good: 10 ÷ 2 = 5 pieces
- Total consumption: 4.5 × 5 = 22.5 metres of metal tube
- It’s assumed that 0.5 metres of tube is scrapped for every five pieces of tube that are consumed.
- Consumption – this is typically used when raw material must be picked in whole quantities of a specific handling unit of the product. For example, 2 litres of paint are used to produce one piece of a finished good, and the paint is picked in 25 litre drums. In this case, the Consumption rounding-up mechanism can be used to round up consumption to whole numbers of 25 litre drums. The calculation for 180 pieces of finished good would be:
- Paint that is required, excluding scrap: 180 × 2 = 360 litres
- Number of drums: 360 ÷ 25 = 14.4, which is rounded up to 15
- Paint that is required, including scrap: 15 × 25 = 375 litres